Харчування дітей під час дистанційки

Про організацію харчування

Як мають харчуватися діти, що навчаються онлайн? Рекомендації МОЗ.

У темі харчування школярів фахівці виокремлюють кілька найважливіших аспектів:
1. Режим харчування:
• сніданок (між 10:00 та 11:00, 20 хв) та обід (між 13:00 та 14:00, 25-30 хв);
• спланувати час на три стандартні прийоми їжі й один-два перекуси протягом дня, враховуючи час на розігрівання страв.

2. Питний режим:
• чиста питна вода має бути постійно доступною, потреба в ній визначається відчуттям спраги;
• у разі значних і тривалих фізичних навантажень потрібний більший об’єм води;
• потрібно контролювати помірність споживання гарячих напоїв (бажано без цукру), а фруктовий сік обмежити 200 мл на день.

3. Низку продуктів дітям і підліткам необхідно споживати регулярно:
• овочі (крім картоплі): свіжі, приготовлені – морожені або консервовані (без значного вмісту солі) – по 100 г на кожен основний прийом їжі тричі на день;
• такою самою має бути кількість фруктів або ягід (крім свіжих сезонних, можна додавати сушені, морожені, а також консервовані без великого вмісту цукру);
• цільнозернові продукти (каші, хліб, макаронні вироби) і бобові (150 г для молодших школярів, 200 г – для старшокласників);
• три порції молочних продуктів та 1 яйце щоденно;
• рибу (бажано жирну морську) і м’ясо птиці – два-три рази на тиждень;
• червоне м’ясо (один-два рази на тиждень).

4. Перекуси мають бути корисними:
• овочі (наприклад, морквяні палички);
• фрукти;
• сушені фрукти і ягоди;
• горіхи та насіння;
• цільнозернові крекери.

5. Солодощі:
• за рекомендаціями ВООЗ, оптимальна кількість цукру – 25 г на день;
• десерти в раціоні дітей та підлітків мають становити менше ніж 10 % від загальної добової калорійності.

6. Сіль:
• для дітей молодшого шкільного віку – до 3 г;
• для старших школярів – до 5 г на день;
• потрібно пам’ятати, що основну частину солі школярі споживають у складі перероблених харчових продуктів (хліб, м’ясні вироби, снеки, сир, консерви, соуси).