26 квітня – день Чорнобильської трагедії

Бібліотека інформує

26 квітня 1986 на Чорнобильській атомній електростанції сталася катастрофа, яка стала найбільшою за всю історію атомної енергетики. Трагедія забрала життя тисяч людей, стала причиною багатьох захворювань (в основному онкологічних), принесла величезний збиток для навколишнього середовища і, в кінцевому рахунку змінила хід історії. Жахливі наслідки відчуваються досі, через майже три десятиліття.

Причини катастрофи – погано навчений персонал і незадовільна конструкція реактора. У ніч аварії через радіаційне отруєння відразу загинули двоє робітників. Через кілька тижнів померли ще 28 осіб. Аварія на Чорнобильській АЕС відома, як найстрашніша катастрофа, яка сталася з вини людини. За Міжнародною шкалою ядерних подій вона оцінюється по максимальній 7-го рівня і характеризується як «важкі наслідки для здоров’я людини і для навколишнього середовища».

800000 людей взяли на себе ризик і зазнали радіаційного випромінювання, ліквідуючи наслідки катастрофи. На жаль, 25000 з них загинули, ще 70 тисяч – стали інвалідами. Крім того, першими жертвами стали пожежники, які не знали про характер інциденту. Вони виконували свою роботу без будь-яких запобіжних заходів від радіації. Через кілька днів всі вони померли.

На сьогоднішній день в зоні проживають близько 500 людей. Більшість з них люди похилого віку. Їм дозволено вибирати будь-який з будинків, які до речі знаходилися закинутими близько трьох десятків років і знаходяться в жахливому стані. У зоні відчуження ведуться роботи, проте уряд в цілях безпеки дозволяє знаходиться в зоні відчуження максимум 14 днів.

Через майже 29 років після катастрофи сліди радіації все ще спостерігаються в Чорнобилі, в інших містах України і навіть у сусідніх державах. Високий рівень випромінювання склав цілих 30 000 рентген на годину, особливо в безпосередній близькості від активної зони реактора. Через високий рівень випромінювання тіла загиблих розміщувалися в свинцевих трунах. Фактично, навіть спеціальні костюми, в яких люди ліквідовували наслідки катастрофи, могли забезпечити безпеку тільки на 40 секунд.