День соборності України

Календар подій

Історія свята
Це свято відзначаємо щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.
У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події.
Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель.

Так вже розпорядилась історія, що упродовж століть наш народ та землі України були розрізнені, належали до інших держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини. Тож споконвічною мрією українців було об’єднання розрізнених частин України в межах однієї держави.

Об’єднавчий рух відбувався під час Української революції 1917-1920 р.р. в боротьбі проти Російської імперії та Австро-Угорщини. Багато українців загинуло на полях боїв…Незалежність, єдність України відстоював весь народ, в тому числі молодь.Студенти київських шкіл, гімназій прийняли бій з російськими більшовиками біля станції КРУТИ, недалеко від Києва, але майже всі 300 – загинули 16 січня 1919р.

І ось настав день, за який українці боролись упродовж багатьох століть. Уранці 22 січня біля святої Софії в Києві було велелюдно. Представники від УНР (Українська Народна Республіка) та ЗУНР (Західноукраїнська Народна Республіка) одностайно прийняли ухвалу про злуку.

«Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна – в одну Велику Україну…
Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу».

На жаль, у тих складних внутрішньо- та зовнішньополітичних умовах так і не вдалося завершити об’єднання порізнених частин України. Вже через кілька місяців після проголошення об’єднання більшовики захопили Київ, Східну Галичину окупували поляки, Буковину – румуни, а Закарпаття – Чехословаччина.
Але ідея об’єднання продовжувала жити.

22 січня 1990 року сотні тисяч українців узялися за руки, утворивши “живий ланцюг” від Києва до Львова, на згадку про проголошення Акту Соборності.

Тільки у 1991 році наша Україна стала незалежною єдиною державою.

День Соборності України почали відзначати на державному рівні з 1999 року, коли був підписаний відповідний Указ Президента України. Згідно з цим документом 22 січня – день, коли був проголошений в 1919 році Акт Злуки, встановлено Днем Соборності України.

Україна – Єдина країна.
Не шматуйте ії, не трясіть.
Ми не Захід і Схід- ми родина.
Ми не Північ і Південь- ми рід!