#СтопБулінг

Інформація для батьків Оголошення Психологічна служба

Булінг – це насильство!

     З метою вироблення нульової толерантності до проблеми булінгу, розвитку співчутливого ставлення до жертв насилля, навичок надання і отримання допомоги психолог Довжик Л.О. запросила учнів 9-Б класу на урок «Стоп булінг».
     Булінг – це агресивна і вкрай неприємна свідома поведінка однієї дитини або групи дітей стосовно іншої дитини, що супроводжується фізичним або психологічним насильством.
     Пропонуємо подивитися декілька відеороликів, в яких розповідається про шкільний булінг і побачити, як же він виглядає. Адже деколи ми можемо навіть не розуміти, що те, що відбувається з нами – це булінг.

     Види булінгу досить різноманітні:
     Фізичний (завдання ударів, штовхання, пошкодження або крадіжка власності).
     Економічний (крадіжки, пошкодження чи знищення одягу та інших особистих речей жертви, вимагання грошей тощо).
    Психологічний (обзивання, глузування або висловлювання, якими ображається стать, раса або національність, виключення інших із групи чи розповсюдження пліток або чуток) .
   Сексуальний (принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, фотографування та відеозйомки у переодягальнях, сексуальні погрози та жарти).
     Кібербулінг (образливі повідомлення з погрозами, відредаговані фотографії, блокування акаунтів, навіть шантаж). Багато хто не надає булінгу вагомого значення. Але насправді це не просто пустощі або грубість, а особлива форма взаємин, яка за відсутності своєчасної реакції переростає в насильство.

Відповідальність за булінг

     18 грудня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)». 228 народних депутатів проголосували за проект Закону №8584, яким вдалося закріпити поняття булінгу (цькування) та відповідальність за його вчинення.
     В Законі йдеться, що булінг може вчинятися не лише учнями стосовно інших учнів, а також учнями стосовно учителя або вчителем щодо учня. Серед його ознак: повторюваність (адже одноразовий прояв неприязні не буде вважатися цькуванням); наявність сторін «агресор-потерпілий-свідок» у діянні; наслідки для постраждалого у вигляді фізичної або психологічної шкоди.
     Отже, булінг відтепер карається штрафом від 850 грн або громадськими роботами від 20 годин. Якщо булінг вчинять повторно протягом року або групою осіб, розмір покарання збільшиться до штрафу від 1700 грн або громадських роботами від 40годин.
     Якщо булінг вчинить неповнолітній від 14 до 16 років, відповідатимуть його батьки. До них застосовуватимуть покарання у вигляді штрафу або громадських робіт. Окремо передбачена відповідальність за приховування фактів булінгу (цькування) для керівників шкіл. Якщо керівник не повідомить поліцію про відомі йому випадки цькування серед учнів, до нього буде застосоване покарання у вигляді штрафу від 850 грн або виправних робіт до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.
     Право на захист дітей від булінгу регламентується як на міжнародному рівні, так і на рівні держав. Так, згідно з Конвенції ООН про права дитини, дитина має право на захист від незаконного посягання на її честь і гідність. Конституція України в статті 52 передбачає наявність у дітей рівних прав незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним. Водночас Закон України «Про охорону дитинства» гарантує дітям право на захист від усіх форм насильства – фізичного і психічного, образи, недбалого і жорстокого поводження з нею. Це ж саме право та безпечні умови навчання гарантоване учням і в Законі України «Про освіту». Під час перебування дитини у школі реалізацію цього права забезпечує школа.

До кого звертатись у випадку булінгу:

     *  До класного керівника
     *  До шкільного психолога
     *  До соціального педагога
     *  До адміністрації школи
     *  До батьків

Якщо Вам потрібна психологічна допомога,
звертайтесь на Національну дитячу «гарячу лінію» за телефоном:
116 111

Якщо Вам потрібна правова допомога,
звертайтесь
до Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги за телефоном: 0 800 213 103

Шкільне опитування з питань булінгу:

Завантажити Буклет СтопБулінг