Поганий почерк у дитини – це проблема? Навіщо вчитися писати красиво?

Початкова школа

Колись ми все писали від руки. А наші діти вже не знають, як таке можливо. Всі письмові роботи зараз набираються клавішами на комп’ютері або смартфоні, все спілкуються в месенджерах. І багато дітей вже не розуміють, навіщо їм вчитися і так намагатися красиво писати на папері.

Але це необхідно для розвитку мислення, концентрації уваги, хорошою дисципліни і інших важливих моментів в навчанні дитини. Поганий почерк – це свідчення певних особливостей мислення людини. Не можна сказати, що це недолік або проблема, але покращувати почерк точно потрібно. Це допоможе дитині в навчанні і житті і позбавить його від багатьох супутніх незручностей (і навіть поганих оцінок).

Лист розвиває важливі зони мозку і покращує дрібну моторику

Уроки каліграфії – відмінне тренування мислення. Задіюються зорова (образ літери), слухова (промовляємо слова про себе) і моторна (м’язи рук, передпліччя, спини) зони головного мозку. Дитина розвиває дрібну моторику, просторове мислення, слухову і зорову пам’ять, витривалість.

До того ж, чистописання – це дисципліна і зосередженість. Якщо дитина непосидючий, такі заняття можуть допомогти йому спокійніше сидіти на уроках і за домашнім завданням.

В процесі навчання гарному письма формується особистість

Всім відомо, що за почерком можна визначити багато рис характеру людини, його сильні і слабкі сторони. Це тому, що лист – процес, яким керує мозок, і все його особливості простежуються через рухи рук, нахил букв і інші тонкощі. Дитина, що тренує почерк, розвиває в собі важливі особистісні якості: старанність, відповідальність, вдумливість, уміння доводити справу до кінця.

Тренуючись писати від руки, дитина підвищує грамотність

Якщо дитина вчиться писати під диктовку або переписує тексти (а не тільки відпрацьовує техніку написання окремих знаків), то він добре запам’ятовує правила російської мови, написання окремих складних слів, розміщення розділових знаків. Автозаміна в смартфоні і «Ворді» виручає, але не дає можливості запам’ятати, як правильно – ти просто не звертаєш на це уваги. А лист від руки – вдумливий процес, який вимагає зосередженості на правилах.

Тренування покращують не тільки сам почерк, а й швидкість письма

А це важливо для того, щоб в хорошому темпі записувати за вчителем на диктантах, а потім і на лекціях в університеті. Разом зі швидкістю листи розганяється і весь розумовий процес, дитина швидше засвоює все більше інформації, краще її обробляє.

Якщо дитині важко списувати з дошки і його засуджують за «брудні» зошити, то потрібно приділити велику увагу занять каліграфією, щоб полегшити йому життя і надихнути.

Поліпшується фізичний стан дитини, зокрема постава

Правильно писати можна тільки з рівною спиною, правильним положенням руки і ліктя, з хорошим світлом над столом. Звичайно, в повсякденному житті все не так ідеально, часто просто на бігу. Але на самому початку навчання гарному письма це цілий ритуал. І якщо хочеться поправити поставу дитини і поліпшити його фізичний стан, займатися листом буде дуже до речі.

До речі про натхнення – творча сторона особистості теж розвивається

Крім самого листа, можна розвивати дрібну моторику дитини ліпленням з пластиліну або глини, малюванням та іншими творчими заняттями. Це теж допоможе виправити поганий почерк, але ще стане гарною підмогою для розвитку талантів дитини.

***

Покращувати почерк варто тому, що разом з технічним навиком до вашої дитини прийде більша впевненість в собі. Практика показує, що хороший почерк впливає на успішність і старанне виконання всіх контрольних робіт. До того ж каліграфія – це дуже захоплююче заняття, яке напевно стане для дитини не повинністю, а улюбленим хобі.